top of page

Vi får oftere og oftere spørgsmål omkring “garanti” ved køb af kat. Vi læner os op ad købeloven, der i høj grad tilgodeser dig som køber. Ingen opdrætter kan/vil tilbyde at hæfte for samtlige fejl hos en killing potentielt 15-20 år ude i fremtiden. Tilbage er derfor kun at sørge for, at undersøge forældredyrene inden brug i avl. Hos Fjordens Briter tester vi som standard for HCM (hypertrofisk cardiomyopathy), PKD (polycystisk kidney disease), ALPS (Autoimmune lymphoproliferative syndrome), samt tager røntgen af hofterne via røntgen. Alle er sygdomme, der kan nævnes at gå igen hos British Shorthair.


Man kan ikke tjekke killinger for hofteledsdysplasi og HCM, kun forældre. Katten skal nemlig være mindst et år, før det kan bruges diagnostisk. “Fejlfrie” forældre giver dog alligevel ingen garanti, for en fejlfri killing. Der er så mange biomekaniske og genetiske faktorer, der står udenfor vores påvirkning eller viden.

Det kommer hurtigt til at lyde distanceret og formelt, men vi vil understrege at vi kun ønsker at være professionelle og retfærdige overfor både køber.

Men der er nogle ting, der er ualmindeligt svære at kontrollere. Derfor er der hos os et forbehold, overfor giardia, tandresorptioner og felin corona, som altså vurderes at være helt umulige at gardere sig imod på nuværende tidspunkt. Det vil nemlig kræve ugentlige tests, med fare for at katten smittes på ny, straks efter en ellers påvist negativ giardia- eller felin coronatest (eksempelvis). Populært sagt; alle katterier har giardia og felin corona i deres bestand. Symptomerne er næsten altid minimale, og forbigående - og ses typisk kun hos svækkede individer eller ved stress (såsom flytning). Tandresorptioner er muligvis arvelig, men man kender ikke arvegangen. Vi må jo desværre indse, at ingen katteracer kan se sig fri for ovenstående endnu. Med opdræt kan man komme til at stå til måls for meget, både det man kan styre, og ikke kan styre. Jeg håber derfor at ovenstående har givet et indblik i de mange overvejelser og risici der er hos os som opdrætter. Vores højeste ønske er at bidrage til en sund avl. Det er altid til stor ulykke for både sælger og køber, hvis kritisk sygdom opstår.

Vi benytter standard kontrakten fra Felis Danica, den kan du gennemlæse HER

bottom of page